Park Roozendaal: al 50 jaar een vooruitstrevend ontwerp

maandag 30 mei 202209:33
null
Categorie
#innovatie

Al ruim 50 jaar is Park Roozendaal een levendige wijk waar gemeenschapszin hoog in het vaandel staat en uniek in z'n soort. Met de eerste drive-in woningen van Nederland, het gemeenschappelijke zwembad en het vele groen was Park Roozendaal zijn tijd ver vooruit.

“Het idee achter Park Rozendaal was om een zo comfortabel mogelijk ‘woonpark’ te ontwerpen voor gezinnen. Een plek waar je privacy had en tegelijkertijd verbinding en saamhorigheid voelde met je buurtgenoten. Waar je in én met groen leeft.” vertelt Phillip Smit, directeur van Blauwhoed.

Speciaal voor het 50-jarige bestaan van Park Roozendaal, beter bekend als de Eurowoningen, is er een magazine uitgebracht . Een samenwerking van Groenstichting Rozendaal, Blauwhoed en UNE ontwerpstudio.

null

Innovatief stedenbouwkundig plan

Via google maps is het goed zichtbaar dat Park Roozendaal uniek is in haar ontwerp. Geen afgekaderde rechthoekige kavels, maar een organisch cirkelvormig ontwerp met veel groen. Zoom je verder in dan zie je het slimme waaiervormige ontwerp. Huizen staan zij aan zij en verspringen iets, waardoor elk huis een vrij uitzicht en privacy heeft. Een innovatief stedenbouwkundig ontwerp.

Bedenker en opdrachtgever Jan Poot voormalige directeur van Eurowoningen:  

“Mijn uitgangspunt is te ontwerpen voor gezinnen, eengezinshuizen waar de mensen geen last van elkaar hebben, zoals bij portiek- of galerijwoningen. Hoe kan je dat bereiken? Door bijvoorbeeld de huizen net wat van elkaar te laten verspringen. En in de ‘oksels' een balkon te bouwen. Je kan dan zo op je balkon zitten, zodat de buurman je niet ziet.”  - bron interview 2013 'Wijkimpressie Eurowoningen Leusden'

Loop via google streetview door één van de straten en dan zie je dat de opbouw van de woningen ook anders is. Gebruik van beton in plaats van klassieke bakstenen, raampartijen over de breedte van het huis en de garage onder de woning. De voertuigen staan onder de woning. Dit zijn de zogenaamde drive-in woningen, in de jaren 70 de eerste van Nederland. Naast ruimtebesparend zorgt dit ontwerp ook voor een ‘schone’ straat. Ruimte voor ontmoeting en groen.

“We hebben daarbij nog een truc uitgehaald. De huizen zijn aan de achterkant breder dan aan de voorkant. Hierdoor lopen de huizen een klein beetje rond. Hiermee was het mogelijk om 58 huizen op een rijtje te krijgen zonder dat het eentonig werd.” zei Jan Poot in een interview in 2013. Het waaiervormige ontwerp zorgt hiermee niet alleen voor privacy, maar is ook nog ruimtebesparend.

Plantontwerper David Zuiderhoek, architect Henk Klunder en opdrachtgever Jan Poot ontwikkelden dit unieke woonconcept. Een concept waarbij innovatie, duurzaamheid en co-creatie als een huis staan.

null

Zwembad verbindt de wijk

Een eigen wijkzwembad, dat komt niet in veel buurten voor. Bij Park Roozendaal is het zwembad al vanaf het begin dé centrale ontmoetingsplek en een bindende factor voor de gemeenschap. Want hier komen alle wijkbewoners bij elkaar. Van barbecues tot zwembadkamperen. Bij het zwembad ontstaan waardevolle ontmoetingen.

Jan Poot voormalige directeur Eurowoningen zei hierover: “Het zwembad is een bindende factor van de gemeenschap, het is gemeenschapsvormend. Bij een plein of speeltuin ontmoeten een aantal buurtbewoners elkaar, terwijl bij het zwembad de hele wijk elkaar ontmoet.”

Bij mooi weer lopen de buurtkinderen vanuit de verschillende pleinen in badkleding en handdoek door de wijk naar het zwembad. Zijn er fanatieke bewoners die elke ochtend een paar baantjes trekken en komen buren bij elkaar om bij te praten. Het is een belangrijke factor geweest voor de saamhorigheid in de wijk.

De bewoners van de Eurowoningen zijn eigenaar en verantwoordelijk voor het zwembad. Zij onderhouden deze plek samen met elkaar. De gemeente heeft hier geen inbreng in. Inmiddels is het gebouw en het zwembad toe aan vernieuwing, hier gaat de buurt dan ook mee aan de slag. Op de hoogte blijven? Kijk dan op de website van Groenstichting Rozendaal.

Gezonde leefomgeving

Groen is zeer belangrijk voor het woongenot van de Eurowoningen. Klunder architecten ontwierp een parkachtige wijk waarvan tenminste twee derde uit natuur bestaat. Vanaf bovenaf is het goed te zien hoe groen en hoe slim de opbouw van de woonwijk is. Elke bewoner heeft vrij uitzicht zowel aan de voorkant als de achterkant, waardoor het echt aanvoelt als een park. De betonnen huizen worden ontsloten door groen. Dit levert een interessant contrast op. En in de zomer als alles in bloei staat, valt het beton minder op.

Kinderen spelen veel buiten tussen het groen en de verschillende pleintjes die elk anders zijn ingericht. De pleinen voor de huizen worden door de buurtbewoners onderhouden en ingericht.

Co-creatie zit diepgeworteld in het project. Bij het ontwerpproces werkten de architect, ontwerper en buurtbewoner al samen. Vervolgens was het aan de bewoners om de plek echt te maken. Er zijn daarom nog steeds een tal van commissies die aangesloten zijn bij de Groenstichting. Elke bewoner van de Eurowoningen draagt bij aan deze stichting zodat de verschillende faciliteiten onderhouden worden.

Er kan gezegd worden dat het ontwerp een mooi samenspel is tussen ontwerper, ontwikkelaar en bewoner en het op verschillende vlakken een gezonde leefomgeving is.