211 sociale en middeldure huurwoningen in Amsterdam Noord

vrijdag 15 december 202313:08
null
AM, Blauwhoed en De Alliantie Ontwikkeling realiseren nieuw woningaanbod in Amsterdam Noord.

Woningcorporatie De Alliantie en CZAN Ontwikkeling (een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaar AM en Blauwhoed) hebben het koopcontract getekend voor de ontwikkeling en realisatie van 211 appartementen in Blok NZ3 in de Noordbuurt van Elzenhagen Zuid in Amsterdam Noord. Het plan is binnen zeer korte tijd en in een goede samenwerking tussen, CZAN, De Alliantie en BAM Wonen tot stand gekomen. BAM Wonen start volgens planning aan het einde van het eerste kwartaal 2024 met de bouw.

null

Blok NZ3 maakt deel uit van de grootschalige gebiedsontwikkeling Elzenhagen Zuid, waar circa 1.800 woningen worden gerealiseerd. De eerste blokken zijn nu in verkoop en in aanbouw. In de Noordbuurt komen in totaal ongeveer 750 woningen verdeeld over zes bouwblokken. De bouw van blok NZ3 markeert het begin van de woningbouw in de Noordbuurt.

Planwijziging

In 2021 startte de ontwikkeling van blok NZ3, oorspronkelijk bedoeld voor middeldure huurwoningen en vrije sector woningen. Door gewijzigde marktomstandigheden bleek dit plan niet haalbaar. Met de interesse van woningcorporatie De Alliantie voor afname van middeldure en sociale huurwoningen kwam begin 2023 een planwijziging tot stand met goedkeuring van de gemeente. Met als  voorwaarde een uitgifte van de erfpacht in 2023 en een start bouw in het eerste kwartaal van 2024.

Eerste stap in ontwikkeling Noordbuurt

Jan van Barneveld, directeur bestuurder van De Alliantie Ontwikkeling, Tamar Steenbergen, adjunct directeur projectontwikkeling bij AM en Eltjo Bouwman, directeur Wonen bij Blauwhoed hebben donderdag 14 december de koopovereenkomst getekend. Ook is de turn-key realisatieovereenkomst getekend tussen De Alliantie Ontwikkeling en BAM Wonen. Hiermee is er definitief groen licht voor de start van het eerste woonblok in de Noordbuurt van Elzenhagen Zuid.

Tamar Steenbergen: ”Het is geweldig om te zien wat wij met alle betrokken partijen hebben bereikt. Door het omzetten van het woningprogramma en aanpassing van het ontwerp is het gelukt om van Blok NZ3 een haalbaar plan te maken. In 4,5 maand is er gewerkt naar een aanvraag vergunning en binnen een jaar naar een start van de bouw. Het was een uitdaging, maar het is gelukt! Met de realisatie van deze woningen bieden wij voor een brede doelgroep een gevarieerd aanbod aan woningen nabij de dynamiek van de binnenstad.

Eltjo Bouwman: “Ik ben enorm blij dat we met elkaar de ontwikkeling van NZ3 voortvarend hebben kunnen oppakken. De nieuwe bewoners wonen straks samen rond een fraaie groene binnentuin en de margestrook rondom het gebouw nodigt uit om elkaar te ontmoeten en draagt bij aan de sociale cohesie in de buurt.”

Jan van Barneveld geeft aan verheugd te zijn met de verwerving van blok NZ3: ‘Het snelle ontwikkelproces in een prettige samenwerking met AM heeft geleid tot een mooi product waarin onze toekomstige huurders veel woonplezier kunnen beleven. Een vervolgstap in een gebied dat veel kwaliteiten in zich heeft en waar we een focus op hebben voor uitbreidingen van onze portefeuille. Succes aan BAM voor de realisatie!’

Duurzaam woongebouw met rijke uitstraling

De Noordbuurt is een nieuwe buurt in Elzenhagen, Amsterdam Noord. Deze buurt krijgt een karakteristiek van een pandenstad met samengestelde bouwblokken met elk een eigen hoogteaccent. Blok NZ3 is de eerste van zes nieuwe bouwblokken en heeft een toren van dertien verdiepingen. Het aanbod omvat in totaal 211 woningen, waarvan 60% sociale huur en 40% middeldure huur en is door de verhoogde BENG-eisen extra energiezuinig. De woningen liggen rond een gemeenschappelijke groene binnentuin ontworpen door Sant & Co. Regenwater wordt op het dak en in de wadi in de tuin opgevangen. Het gebouwontwerp is van Arons en Gelauff architecten. De gebouwen hebben in de plinten maisonettewoningen met veel plastiek in de gevels. Met zorgvuldige baksteendetaillering, groene gevels en inpassing van diverse buitenruimtes krijgt elk van de 11 panden van NZ3 zijn eigen uitstraling.

Gebiedstransformatie Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN)

De ontwikkeling van Elzenhagen Zuid maakt deel uit van de gehele gebiedstransformatie van het Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN), het centrum van het noordelijke deel van Amsterdam. Het gebied ligt tussen de Nieuwe Purmerweg, de Ring A10, het Olof Palmeplein en het Noordhollandsch Kanaal en wordt in fasen ontwikkeld. In het hart van CAN ligt het beginstation van de Noord/Zuidlijn, waarmee Amsterdam CS binnen vijf minuten bereikbaar is.

CZAN Ontwikkeling is al lange tijd betrokken bij de gebiedsontwikkeling in CAN. Eerder realiseerden AM en Blauwhoed in het CAN-gebied al de woonwijken Elzenhagen Noord en Noorderkwartier. Ook is er met de realisatie van een breed woningaanbod en bijbehorende voorzieningen een impuls aan het Stationsgebied gegeven.

Komende periode richt CZAN zich op de ontwikkeling van deelgebied Elzenhagen Zuid. Meer informatie over Elzenhagen Zuid en verkoop van de woningen is te vinden op: www.woneninelzenhagen.nl