Wonen in de parktuin van Parcour

donderdag 05 oktober 202307:49
null
Categorie
#welzijn#natuurinclusief
Vlakbij het centrum van Gouda verrijst straks een nieuwe woonbuurt met 58 woningen: Parcour.

Projectontwikkelaar Blauwhoed en Gebroeders Blokland, verenigd in het samenwerkingsverband Gouda Spoorzicht, hebben voor de realisatie van de woonbuurt een aantal overeenkomsten getekend.

null

Parktuin

De woningen van Parcour liggen in een grote groene parktuin. Deze parktuin is onderdeel van een ‘ketting van parken’ in het centrum van Gouda. Bij het inrichten van de parktuin en het bepalen van de plek voor de woningen wordt gebruik gemaakt van bestaande hoogteverschillen zodat het park optimaal wordt beleefd vanuit de woningen. Ook is er bij de inrichting extra aandacht besteed aan wandelroutes en het veranderende klimaat. De routes krijgen een logische en aantrekkelijke verbinding met het bestaande park. Wadi’s vangen het teveel aan regenwater op en laten het langzaam wegzakken in de bodem. De kruidenmengsels en inheemse beplanting versterken de biodiversiteit.

Voor ieder wat wils

Het diverse woningaanbod is aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen; van gezinnen met kinderen tot senioren en jonge stellen. Parcour bestaat uit villa's, twee-onder-een-kapwoningen, herenhuizen, appartementen, stadswoningen en bungalows. Alle woningen hebben een zonnige achtertuin op het zuiden of westen en zijn energiezuinig. 

Het parkeren vindt grotendeels plaats aan de rand van het park, achter de woningen en uit het zicht, waardoor kinderen vrij kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast versterkt dit ook de relatie tussen de woningen en het groen van de parktuin.

Moderne uitstraling

De stijl van de huizen is modern maar ook ambachtelijk te noemen, waarin verschillende elementen uit de omgeving terug worden gebracht, zoals erkers, bloembakken in de gevel en een donkere plint. Om de verbinding met het park extra te benadrukken hebben de woningen aan het park groene, geglazuurde tegels op de gevel. Het stedenbouwkundig plan en de woningen zijn een ontwerp van SVP Architectuur en Stedenbouw.

Planning

Gouda Spoorzicht heeft afgelopen week overeenkomsten ondertekend met AW Groep en Gebroeders Blokland. Gebroeders Blokland ontwikkelt niet alleen de woningen maar zij bouwen ook. AW Groep is verantwoordelijk voor het inrichtingsplan van de openbare ruimte, de sloopwerkzaamheden, het aanbrengen van voorbelasting en het bouw- en woonrijp maken van het gebied.

Binnenkort staat het toekomstige woningaanbod van Parcour op de website online. Naar verwachting start de verkoop in november. De oplevering van de woningen is gepland in 2026.