Samen De Glasfabriek herontwikkelen

donderdag 09 februari 202313:47
null
Categorie
#co-creatie#innovatie
Een interview met onze zakenpartner Marcel Schippers van Dudok Real Estate

De Glasfabriek in Schiedam is in transitie, een plek waar meer dan 100 jaar zware industrie plaatsvond, welke de komende periode verandert tot een gaaf en gezond leef- en woongebied. Het karakter van het gebied behouden met een duidelijke visie voor de toekomst en dat in een snel veranderende markt. Het is een mooie uitdaging waar Dudok Real Estate en Blauwhoed samen met de gemeente Schiedam en  betrokken partners aan werken. We spraken Marcel Schippers Managing Director van Dudok Real Estate over de herontwikkeling en de samenwerking.

null

Samen

Marcel Schippers verteld enthousiast dat het ontstaan van de samenwerkwerking op een unieke manier ging. “Bij een tenderuitvraag deelden Dudok Real Estate en Blauwhoed de tweede plek. Met de gelijke kernwaarden en het matchende DNA zagen we direct een samenwerkingskans. We staken de hoofden bij elkaar en maakten samen een plan voor De Glasfabriek. Zo geschiedde.”

Samen zorg dragen voor de herontwikkeling van een cruciaal gebied tegen het centrum van Schiedam is een flinke verantwoordelijkheid. De kracht om dit te bereiken ligt bij de mensen zelf en de gave om naar echt naar elkaar te luisteren en te werken aan het samenbrengen van de verschillende inzichten.

“Blauwhoeders stralen uit dat ze het hun werk met passie doen en het naar hun zin hebben. Dat is een kernwaarde die wij ook voorop hebben staan en dat werkt door in de samenwerking. Hierdoor is het makkelijk om het gesprek met elkaar aan te blijven gaan. Ook zodra er hobbels op de weg zijn. We weten dat we er hoe dan ook samen uitkomen.”

Zoals bij ieder goed “huwelijk” kan er  verschil van inzicht ontstaan, zoals bijvoorbeeld over hoe het karakter van de plek te behoudend binnen een zo optimaal mogelijke herontwikkeling. Juist dat zijn de momenten waarop we elkaars visie scherper stellen, wat het project uiteindelijk alleen maar ten goede kan komen. Noodzaak is dat er vertrouwen is, waardoor iedereen zich vrij voelt om open en eerlijk te communiceren en discussies niet uit de weg te gaan. Open zijn naar de gemeente is ook belangrijk, het gaat om een grote gebiedsontwikkeling met impact voor de stad. Marcel omschrijft de samenwerking met de gemeente Schiedam als erg fijn en oplossingsgericht. “Op zowel bestuurlijk- als op projectniveau verloopt de samenwerking goed. Dat is niet vanzelfsprekend en daar moet je beiden aan blijven werken.”

“Met de juiste samenwerkingspartner haal je het beste in elkaar naar boven en alleen dan bereik je het ultieme resultaat.”

null

Innovatie

De markt verandert in rap tempo en dat noodzaakt het vermogen om onderscheidend te blijven en het lef te hebben om op het laatste moment rigoureuze wijzigingen in het plan door te voeren. Marcel ziet dat Blauwhoed projecten aanvliegt door over de horizon te kijken en te starten met het 'waarom'. “Blauwhoed zoekt altijd naar wat er nog meer kan in projecten, naast uiteraard de zaken die altijd moeten gebeuren.”

Juist in deze tijd is verder kijken dan de horizon van cruciaal belang. We hebben (gelukkig) geen glazen bol, maar wel een gezond verstand. Zo kunnen we met elkaar andere manieren bedenken om plannen tot uitvoering te laten komen. Dit kost soms wat extra tijd en aandacht, dan is het goed  je te beseffen dat dit nieuwe gebied op zijn minst ruim 100 jaar meegaat.