Van Hoven II naar samen in Harmonie
Dat is wat wij het liefste doen! Zo ook in Hoven II. Een verouderde jaren ’60 portieketagebuurt in Capelle aan den IJssel. Het straatbeeld werd gedomineerd door 12 sociale huurflats met 5 lagen. Er was sprake van sociale problematiek en onveiligheid in de buurt. De gemeente en woningcorporatie Havensteder wilden de wijk herontwikkelen naar een eigentijdse buurt met kwaliteit, karakter en vooral grondgebonden woningen en zochten daar een betrokken ontwikkelingspartner voor. De nieuwe buurt moest een aanvulling worden op de bestaande woonmilieus in Capelle.
Samen met bouwer Stebru, ANTEA, architectenbureau KOW en landschapsontwerper RRog werkte Blauwhoed een ambitieus plan uit met een duidelijke visie: een harmonieuze, gemengde stadsbuurt waar bewoners én bezoekers kunnen genieten van een groen, waterrijk en duurzaam leefmilieu, waar ontmoeting centraal staat en bewoners zich verantwoordelijk voelen voor elkaar en de buurt. Het moest een buurt worden voor iedereen. Meer in harmonie. En dat werd ook de naam van de nieuwe buurt.
Voor wie?
Harmonie is specifiek ontwikkeld voor gezinnen, doorstromers en senioren. Voor hen bleek ontmoeting belangrijk: de geïnteresseerden die we in de co-creatie fase spraken, gaven aan dat ze geen anonieme buurt met dichte gordijnen en auto’s voor de deur willen. Zij willen elkaar tegenkomen op straat en op de stoep, een community-gevoel hebben en buiten leven. We hebben Harmonie zo ontworpen dat deze wensen gefaciliteerd worden.
Marianne & Marianne, Jochem & Simone en John & Olivia staan symbool voor de geïnteresseerden met wie we spraken én de mensen die er zijn gaan wonen.
Wat hebben we gedaan?
Van de twaalf Dura Coignet portieketageflats hebben we er twee behouden. Die renoveerden we grondig en bevatten nu in totaal 56 duurzame sociale huurwoningen. Daarnaast ontwikkelden we 117 grondgebonden woningen en 27 appartementen. Alle woningen zijn energieneutraal, met een warmtepomp. De wens van de gemeente en Havensteder was om een woonmilieu te creëren met variatie en keuze voor de consument. Dat realiseerden we door verschillende typen woningen te ontwikkelen (koop/huur, appartement/grondgebonden), maar ook door de koper vrijheid te geven in de woningindeling. Zo ging de ene koper voor een vide en de andere voor een extra kamer. Of voor een keuken op de begane grond of juist op de eerste verdieping.
Belangrijk onderdeel van het plan was de openbare ruimte. Die moest een verlengstuk worden van de woning. Buiten was voor ons net zo belangrijk als binnen, het groen en water net zo belangrijk als de stenen. De woningen grenzen daarom aan een groenstrook, waar gewandeld en gespeeld kan worden. En er komt een prachtige waterpartij, waar in de winter hopelijk geschaatst kan worden. Dat er zoveel ruimte is voor groen en blauw, komt doordat het een autovrije buurt is. Parkeren gebeurt onder een parkeerdek, uit het zicht. In Harmonie is het makkelijker om bij je fiets te komen dan bij je auto. Dat je even moet lopen naar je auto, is iets dat goed bij deze doelgroep en locatie past. De buurt ligt immers naast het winkelcentrum én een metrohalte.
Ontmoeting staat centraal in Harmonie
De openbare ruimte speelt daarin een cruciale rol, maar minstens zo belangrijk is de semi-private en de semi-collectieve ruimte in het plan. Een voorbeeld van de semi-private ruimte is de veranda. We weten dat in de overgang van privé naar openbaar de meeste ontmoetingen plaatsvinden. Door juist die ruimte tot een aantrekkelijke verblijfplaats te maken, stimuleren we in Harmonie ontmoeting tussen buurtgenoten. Voor de oudere bewoners in het nieuwe appartementenblokje maakten we een huiskamer naast de entree, waarmee we inspelen op de maatschappelijke vraag naar ontmoetingsruimten in de strijd tegen eenzaamheid. Daarnaast hebben elf woningen een tuin die grenst aan de binnentuin. Deze tuinen hebben lage erfafscheidingen, waardoor je makkelijker in contact komt met je buren. De binnentuin is een mooi voorbeeld van de semi-collectieve ruimte. Niet alleen recreëren bewoners hier, we zien ook dat zij de handen uit de mouwen steken en samen tuinieren.
Ben je benieuwd wat we hebben gedaan om Harmonie zo leefbaar mogelijk te maken voor haar toekomstige bewoners? Dat kun je lezen in een volgend artikel!